УРОК 1 Біологія як наука. Предмет біології, її основні галузі та місце серед інших наук. Рівні організації біологічних систем. Основні методи біологічних досліджень.
Цілі : 1.розширити знання учнів про біологію як комплексну науку, що вивчає живих істот, її зв’язок з іншими науками;
2.узагальнити знання учнів про основні методи біологічних досліджень;
3. визначати рівні організації біологічних систем.
1.Сприймання та засвоювання нового матеріалу. Проглянути відео матеріал.https://www.youtube.com/watch?v=-gBYhc1EKk4
Очікувані результати:
1.Порівняти будову клітин різних царств організмів;
2.Виконати лабораторну роботу: «Вивчення
структурно-функціональної різноманітності клітин»;
1. Будова клітин
еукаріотів:
1 - клітинна оболонка;2 - плазматична мембрана;3 - цитоплазма;4 -
мітохондрія;
5 - хлоропласт;6 - ядро;7 - ендоплазматична сітка;8 - комплекс Гольджі;
9 - лізосома.
2.Будова клітини прокаріотів:
1 - капсула; 2 - клітинна оболонка; 3 - плазматична мембрана; 4 -
складчасті вп’ячування мембрани; 5 - фотосинтетичні мембрани; 6 - кільцева
молекула ДНК; 7 - рибосоми; 8 - джгутик; 9 - цитоплазма; 10 - запасні поживні
речовини; 11 - білкові вирости оболонки клітини
Клітини прокаріотів - бактерій і археїв - характеризуються простою будовою.
Вони не мають ядра і багатьох органел (мітохондрій, пластид, ендоплазматичної
сітки, комплексу Гольджі, лізосом, клітинного центру тощо).
Поверхневий апарат клітин прокаріотів включає плазматичну мембрану,
клітинну стінку, іноді - слизову капсулу. У цитоплазмі клітин прокаріотів
розташовані дрібні рибосоми та різноманітні включення. Замість ядра в клітинах
прокаріотів є ядерна зона - нуклеоїд, де розташований спадковий матеріал -
кільцева молекула ДНК. У прокаріотів, на відміну від еукаріотів, ДНК не
пов’язана з ядерними білками.
3.Завдання. Знайдіть
органели спільні та відмінні для цих груп організмів та
основні відмінності між
клітинами тварин, рослин і грибів;
4 .Домашнє завдання: параграф 13, записати до зошита конспект уроку,
виконати лабораторну работу.
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА№1.
Вивчення структурно-функціональної різноманітності клітин
Мета: вивчити особливості будови клітин прокаріотів і еукаріотів; навчитися
розпізнавати на схемах-прокаріотичні та еукаріотичні клітини.
Обладнання і матеріали та об’єкти дослідження:
електронно-мікроскопічні фотографії клітин бактерій, тварин, рослин і грибів.
Хід роботи
1. Роздивіться електронно-мікроскопічні фотографії клітин бактерій, грибів,
рослин і тварин або їх малюнки використовуючи інтернет джерела або презентацію.
Знайдіть клітинну стінку, плазматичну мембрану, ядро, ендоплазматичну сітку,
комплекс Гольджі, мітохондрії, пластиди, вакуолі;
2. Замалюйте клітини клітини бактерій, тварин, рослин і грибів та підпишіть
їх будову: клітинну стінку, плазматичну мембрану, ядро, нуклеоїд, цитоплазму,
хлоропласти;
3. Розгляньте клітини бактерій і тварин, мал. 13.1 та 13.2 підручника. Порівняйте особливості їхньої будови. Чим вони
відрізняються в будові еукаріотична та
прокаріотична клітини;
3. Зробіть висновки, щодо особливостей будови клітин різних організмів та
функцій які вони виконують.
2. Опрацювати конспект уроку.
1. Біологія — комплексна наука про живі організми, їх різноманітність, будову, особливості процесів життєдіяльності, розмноження, поширення, походження, класифікацію.
2.Галузі біології :Вірусологія Анатомія Ботаніка Морфологія Мікологія Фізіологія Цитологія Мікробіологія Біологія Гістологія Зоологія Ембріологія Бактеріологія Генетика Екологія Систематика Палеонтологія
3.Місце біології серед інших наук, її зв’язок з ними.
Практичні потреби людини формують такі наукові напрями, як агроекологія, біотехнологія, космічна біологія, біомедицина, а моральні чинники зумовили виникнення біоетики — органічного поєднання сучасних досягнень біологічних наук та медицини з духовністю.
Методи біологічних досліджень
-Метод спостереження
-Збирання та описування фактів
-Порівняльний метод
-Історичний метод
-Експериментальний метод
-Моделювання .
-Метод моніторингу
Рівень організації живої системи
- Молекулярний
- Клітинний
-Організменний
-Популяційновидовий
-Біогеоценотичний
-Біосферний
3.завдання на застосування знань
4 Домашнє завдання.
Вивчити відповідну тему з підручника. Дати відповіді на проблемні запитання. Записати до зошита основні терміни та поняття: Біологія, основні галузі біології, рівні організації.
Тема урока : Елементарний хімічний склад живих організмів. Неорганічні речовини.
Цілі урока:
1.Повторити матеріал про хімічний
склад живих організмів.
2 Визначити як розподіляються хімічні елементів по групам.
3.Записати значення хімічних
елементів для живих клітин.
1.Сприймання та засвоювання нового матеріалу. Проглянути відео матеріал.
2. Опрацювати конспект уроку.
У живих клітинах
виявлено понад 70 елементів періодичної системи Д. І. Менделєєва. За кількісним
розподілом їх можна поділити на три групи.
1. Макроелементи (вміст понад 0,01%): Карбон,
Гідроген, Оксиген, Нітроген, Фосфор, Сульфур, Натрій, Кальцій, Калій, Магній,
Хлор, Ферум.
2. Мікроелементи (менше 0,01%): Цинк, Манган,
Кобальт, Купрум, Флуор, Йод.
3. Ультрамікроелементи (менше 0,001 %): Бор,
Літій, Алюміній, Силіцій, Станум, Кадмій, Селен, Ванадій, Титан, Хром, Нікель,
Рубідій, Аурум тощо.
Речовини клітини |
|||
|
|
||
Неорганічні |
|
Органічні |
|
Елементи, що входять до складу живих організмів
Елемент |
Символ |
Вміст (%) |
Значення для клітини й організму |
Карбон |
С |
15—18 |
Головний структурний компонент усіх органічних
сполук клітини |
Оксиген |
О |
65—75 |
Головний структурний компонент усіх органічних
сполук клітини |
Нітроген |
N |
1,5—3,0 |
Обов'язковий компонент амінокислот |
Гідроген |
H |
8—10 |
Головний структурний компонент усіх органічних
сполук клітини |
Фосфор |
P |
0,0001 |
Міститься у складі кісткової тканини і зубної емалі,
нуклеїнових кислот, АТФ і деяких ферментів |
Калій |
K |
0,15—0,4 |
Міститься в клітині тільки у вигляді йонів, активує
ферменти білкового синтезу, обумовлює ритм серцевої діяльності, бере участь у
процесах фотосинтезу |
Сульфур |
S |
0,15—0,20 |
Міститься у складі деяких амінокислот, ферментів,
вітаміну В |
Хлор |
Cl |
0,05—0,10 |
Найважливіший аніон в організмі тварин, компонент
HCl у шлунковому соку |
Кальцій |
Ca |
0,04—2,00 |
Міститься у складі клітинної стінки рослин, кісток і
зубів; активує згортання крові й скорочення м'язових волокон |
Магній |
Mg |
0,02—0,03 |
Міститься у складі молекул хлорофілу, а також кісток
і зубів, активує енергетичний обмін і синтез ДНК |
Натрій |
Na |
0,02—0,03 |
Міститься в клітині тільки у вигляді йонів, зумовлює
нормальний ритм серцевої діяльності, впливає на синтез гормонів |
Ферум |
Fe |
0,010—0,015 |
Міститься у складі багатьох ферментів, гемоглобіну і
міоглобіну, бере участь у біосинтезі хлорофілу, у процесах дихання і
фотосинтезу |
Іод |
I |
0,0001 |
Міститься у складі гормонів щитоподібної залози |
Купрум |
Cu |
0,0002 |
Міститься у складі деяких ферментів, бере участь у
процесах кровотворення, фотосинтезу, синтезу гемоглобіну |
Манган |
Mn |
0,0001 |
Міститься у складі деяких ферментів або підвищує їх
активність, бере участь у розвитку кісток, асиміляції азоту й процесі
фотосинтезу |
Молібден |
Mo |
0,0001 |
Міститься у складі деяких ферментів, бере участь у
процесах зв'язування атмосферного азоту рослинами |
Кобальт |
Co |
0,0001 |
Міститься у складі вітаміну B12,
бере участь у фіксації атмосферного азоту рослинами, розвитку еритроцитів |
Цинк |
Zn |
0,0003 |
Міститься у складі деяких ферментів, бере участь у
синтезі рослинних гормонів (фуксину) і спиртовому бродінні |
.
Міні-конкурс «ХІМІЯ ЖИВОГО»
I. Який хімічний елемент у складі емалі надає їй міцності?
II. Який елемент є складником кісток, черепашок молюсків?
III. Який елемент зумовлює червоний колір крові у хребетних тварин?
IV. Від якого елемента залежить зелений колір рослин?
V. Який елемент зумовлює блакитне забарвлення крові кальмарів?
VI. Цей елемент є компонентом шлункового соку.
4 .Домашнє завдання. Параграф 2 підручника К. М. Задорожній,
опрацювати конспект уроку та записати у зошит таблицю: елементи, що входять до
складу живих організмів, значення їх для клітин організму.
Тема урока: Неорганічні речовини в
клітині. Вода та її основні властивості.
Цілі урока: Опрацювати матеріал про фізичні та хімічні властивості води, закріпити терміни макроєлементи, мікроєлементи та їх властивості.
2. Опрацювати конспект уроку.
Уміст води в організмах становить 60-70 %, а в деяких випадках до 98 % (як-от, у медуз). Цитоплазма більшості клітин містить приблизно 80 % води.
1.Вода утворює основу внутрішнього
середовища організмів, у якому відбуваються процеси обміну речовин і
перетворення енергії. Вода бере безпосередню участь у реакціях розщеплення
органічних сполук.
2.Вода визначає фізичні властивості клітин
- їхній об’єм і внутрішньоклітинний тиск (тургор).
3.Вода - універсальний розчинник.
Речовини, здатні добре розчинятися у воді, називають гідрофільними (полярними),
нерозчинні у воді - гідрофобними (неполярними).
4.Вода відіграє важливу роль у транспорті
різних сполук, бере участь у складних біохімічних перетвореннях, процесах
теплорегуляції організмів.
5.Хімічний склад живих організмів, на
відміну від об’єктів неживої природи, відносно сталий.
Узагальнення
Залежно від умісту в
організмах хімічні елементи поділяють на макро- (до 99,9 %) та мікроелементи
(менш ніж 0,1 %). До макроелементів належать: Гідроген, Карбон, Нітроген,
Оксиген, Кальцій, Калій, Натрій, Ферум, Магній, Сульфур, Хлор, Фосфор. Близько
60 хімічних елементів належать до групи мікроелементів (Йод, Кобальт, Манган,
Купрум, Молібден, Цинк тощо).
Ключові терміни та поняття: макроелементи,
мікроелементи, водневий зв’язок, гідрофільні, гідрофобні сполуки.
3.Перевірте здобуті знання.
1.Джерелом ендогенної води в організмі верблюда є
4 .Домашнє завдання.
Вивчити відповідну тему з підручника. Дати відповіді на проблемні запитання. Записати до зошита основні терміни та поняття: будова води та її основні властивості.
Тема урока: Органічні молекули. Біополімери
Очікувані результати:
1.Познайомитися
з поняттям біополімери.
2.Повторити про органічні
речовини та їх будову;
3.Визначити основні
особливості будови біомалекул
Основні поняття й ключові терміни: ОРГАНІЧНІ МОЛЕКУЛИ ЖИВОГО. Малі
біомолекули. БІОПОЛІМЕРИ.
ОРГАНІЧНІ МОЛЕКУЛИ ЖИВОГО, або БІОМОЛЕКУЛИ, -
це речовини, що мають скелети з ковалентно зв’язаних атомів Карбону і
синтезуються клітинами організмів. Біомолекулам властиві міцні ковалентні
(наприклад, дисульфідний, пептидний) і слабкі нековалентні (наприклад,
водневий, йонний) хімічні зв’язки.
Основні особливості біомолекул |
1. Наявність міцних ковалентних зв'язків, що зумовлюють тривале існування
молекул |
2. Наявність слабких нековалентних зв'язків, що визначають структуру і
взаємодію молекул |
3. Висока енергоємкість |
4. Змінна активність |
Яке значення біологічних макромолекул, або біополімерів?
БІОПОЛІМЕРИ - це високомолекулярні органічні сполуки, що складаються з великої
кількості однакових чи різних за хімічною будовою мономерів й утворюються в
клітинах. До біополімерів належать білки, полісахариди і нуклеїнові кислоти
Домашине завдання: Самостійна робота
з таблицею за допомогою параграфа 3 підручника.
За допомогою таблиці порівняйте малі молекули й макромолекули.
Ознака |
Малі молекули |
Макромолекули |
Вміст |
||
Молекулярна маса |
||
Особливості будови молекул |
||
Властивості |
||
Основні групи |
||
Функції |
Тема урока: Органічні молекули.
Вуглеводи.
Цілі урока: Познайомитися з поняттям «біополімери», вуглеводи, їх класифікацією та функціями.
2. Опрацювати конспект уроку.
Вуглеводи поділяють на три основні групи:
- 1)
моносахариди — вуглеводи, не здатні до гідролізу;
- 2)
олігосахариди — складні вуглеводи, молекули яких складаються із
двох-чотирьох залишків моносахаридів; під час гідролізу вони розпадаються
на моносахариди (прості цукри);
- 3)
полісахариди — високомолекулярні вуглеводи, молекули яких складаються із
сотень тисяч залишків моносахаридів (під час гідролізу вони розпадаються
на моносахариди).
Моносахариди
1.Пентози (С5Н10О5).
Рибоза, Глюкоза, Галактоза,
дезоксирибоза;
.2.Олігосахариди (Дисахариди)
Мальтоза, Лактоза ,Сахароза,
3.Полісахариди
Крохмаль, Глікоген, Целюлоза
Процеси обміну вуглеводів в організмі людини
- 1.
Розщеплення в шлунково-кишковому тракті полісахаридів і дисахаридів, які
надходять з їжею, до моносахаридів. Усмоктування моносахаридів з кишечника
в кров.
- 2.
Синтез і розпад глікогену в тканинах, насамперед у печінці.
- 3. У
тканинах відбувається розпад глюкози двома шляхами: гліколізу (анаеробний,
без споживання кисню) та пентозного циклу (аеробний, із прямим окисненням
глюкози, пентозофосфатний шлях).
1.До моносахаридів належить
Крохмаль
Глюкоза
Сахароза
Целюлоза
2.Вуглевод,який є одним із продуктів процесу
фотосинтезу
Сахароза
Глюкоза
Рибоза
Мальтоза
3.Який вуглевод називають виноградним цукром
Сахароза
Глюкоза
Мальтоза
Фруктоза
4 .Домашнє завдання.
Вивчити відповідну тему з підручника. Дати відповіді на проблемні запитання. Записати до зошита основні терміни та поняття: вуглеводи, групи вуглеводів, функції вуглеводів.
Тема урока: Білки, їхня структурна
організація та основні функції.
Очікувані результати:
1.Вивчити
будову та функції білка;
2. Виконати дослід з курячим яйцем для визначення властивостей білка;
1. Опрацювати конспект уроку.
БІЛКИ - це високомолекулярні
біополімерні органічні сполуки;
1.Мономерами є амінокислоти;
2.Наука про білки- протеоміка;
3.Білки є біополімерами;
4.Складаються з 20 мономерів - природних
основних амінокислот;
5.Порядок розташування амінокислот у молекулі білка визначає
геном;
Амінокислоти - це малі
біомолекули, до складу яких входять аміно- і карбоксильна групи.
6.Білки поділяють за хімічним складом на прості
(протеїни) та складні (протеїди).
Висновок: нескінчена
різноманітність білків визначається різноманітністю комбінацій амінокислот та
їхньою здатністю сполучатись з іншими молекулами.
Структурна організація білків
ü первинна структура (ланцюг);
-зв'язок пептидний
ü вторинна структура (спіраль); -зв'язок водневий
ü третинна структура (глобула); -зв'язок ковалентний дисульфідний та
нековалентні йонні
ü четвертинна структура (мультимер); -зв'язок йонний
Властивості білка
Денатурацією -втрату природної структури білка із збереженням
первинної
Ренатурацією -білок відновлює свій початковий стан.
Деструкцією-необоротний процес руйнування первинної структури
білка називають
Висновок:на
різноманітність білків впливає ще й їхня просторова структура, яка формується в
процесі згортання білків (або фолдингу).
Функції
білків:
• будівельна - білки є
будівельним матеріалом для багатьох структур (наприклад, колаген є компонентом
хрящів, кератин будує пір’я, нігті, волосся, роги, еластин - зв’язки);
• каталітична -
білки-ферменти прискорюють хімічні реакції (наприклад, трипсин каталізує
гідроліз білків);
• рухова - скоротливі
білки забезпечують рухи, зміну форми клітин організму (наприклад, міозин, актин
утворюють міофібрили);
• транспортна - білки
можуть зв’язувати і транспортувати неорганічні та органічні сполуки (наприклад,
гемоглобін переносить О2 у крові хребетних, міоглобін
переносить О2 у м’язах, гемоціанін переносить О2 у
крові головоногих молюсків);
• захисна - білки
захищають від ушкоджень, антигенів тощо (наприклад, антитіла інактивують
чужорідні білки, фібриноген є попередником фібрину під час зсідання крові);
• регуляторна - білки
регулюють активність обміну речовин (наприклад, гормони інсулін, глюкагон
регулюють обмін глюкози, соматотропін є гормоном росту);
• енергетична - під
час розщеплення білків у клітинах вивільняється енергія (1 г = 17,2 кДж);
• сигнальна - є білки,
що можуть змінювати свою структуру під дією на них певних чинників і передавати
сигнали, які при цьому виникають (наприклад, родопсин - зоровий пігмент);
• запаслива - білки
можуть відкладатися про запас і слугувати джерелом важливих сполук (наприклад,
яєчний альбумін як джерело води, казеїн - білок молока);
• поживна - є білки,
що їх споживають організми (наприклад, казеїн - білок молока для живлення малят
ссавців).
Висновок:різноманітність
білків визначає й різноманітність їхніх функцій у життєдіяльності організмів.
2. Осмислення
об‘єктивних зв’язків та взаємозалежностей у вивченому матеріалі:
Записати до зошита
поняття білки, амінокислоти, властивості білка та його функції, провести дослід
з курячим яйцем визначивши чи проходить процес розчинення білка яйця у воді;
вплив температури на білок;
Висновок:різноманітність білків визначає й
різноманітність їхніх функцій у життєдіяльності організмів.
Установіть відповідність між назвою
білка (1-4) та його функцією (А-Д).
1колаген Бзахисна
2інтерферон Вкаталітична
3амілаза Грезервна
4міозин Арухова
Дструктурн
Немає коментарів:
Дописати коментар